Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

»Εγκλωβισμενοι στα διλημματα

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ
«E» 20/3

Είναι γνωστή η θεωρία των επικοινωνιολόγων ότι τα διλημματικού χαρακτήρα ερωτήματα τελικώς συσπειρώνουν τους πολίτες γύρω από θέσεις και απόψεις των κομμάτων. Είναι γεγονός ότι αυτό λειτουργεί πολλές φορές αποτελεσματικά κυρίως στις προεκλογικές περιόδους. Φυσικά, η επιτυχία είναι και συνάρτηση του περιεχομένου του... διλήμματος που τίθεται.
Πραγματικότητα επίσης αποτελεί και το γεγονός ότι τα κόμματα συχνά εγκλωβίζονται και τα ίδια μέσα στα διλήμματα που θέτουν, καθώς από τη φύση τους αυτά είναι συνθηματολογία ώστε να γίνονται και εύληπτα. Ετσι στις ημέρες μας τα διλήμματα που έχουν τεθεί γύρω από την ακίνητη περιουσία και την αξιοποίησή της κυριολεκτικά έχουν εγκλωβίσει τα κόμματα και κυρίως το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Στο ερώτημα αν θα πρέπει να μείνει αναξιοποίητη μια περιουσία 280 δισ. που αποτιμάται η περιουσία του Δημοσίου, ουδείς μπορεί και δικαιούται να απαντήσει αρνητικά. Και ασφαλώς δεν θα απαντήσει αρνητικά ανεξαρτήτως της συγκυρίας, της τρόικας, της ΕΕ και όποιου άλλου θέλετε. Θετικά όμως θα απαντήσουν οι ίδιοι άνθρωποι και στο άλλο δίλημμα αν αυτή η περιουσία ή τμήμα της πρέπει να «σκοτωθεί» ή αν οφείλει η κυβέρνηση να μην πουλήσει τα ασημικά ή αν θα πρέπει να τηρηθούν όλοι οι κανόνες διαφάνειας. Αλίμονο αν θα έλεγε κάποιος όχι.
Παράλληλα αυτονόητες είναι και οι απαντήσεις σε απλοϊκά ερωτήματα του τύπου «το κράτος μπορεί να είναι επιχειρηματίας» (σαφώς όχι) ή «αν πρέπει το Δημόσιο να έχει πλειοψηφικά (ή καθοριστικά) πακέτα μετοχών σε οργανισμούς και υπηρεσίες ευρύτερης κοινής ωφελείας ή στρατηγικού χαρακτήρα».
Κι όμως, τα δύο μεγάλα κόμματα αναλίσκονται εδώ και τρεις εβδομάδες σε ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11935&subid=2&pubid=58694976

Δεν υπάρχουν σχόλια: