Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

»Παπανδρεου: «H Ελλαδα εχει κανει το χρεος της»

http://www.kathimerini.gr/


Από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν τίθεται ζήτημα νέων μέτρων για την Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί δεδομένο το θέμα της επιμήκυνσης. Στο Κάιρο θα βρεθεί την Κυριακή για συζητήσεις με τον Χόσνι Μουμπάρακ.
«Όσα συζητήθηκαν δε μεταφράζονται σε νέα μέτρα για την Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο... Ελληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της και με το παραπάνω», υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί δεδομένο το θέμα της επιμήκυνσης, ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου που θα αφορά την ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ληφθούν οι αποφάσεις για μία συνολική προσέγγιση και λύση, η οποία –όπως είπε– «θα βάλει τέλος στην κρίση χρέους της ΕΕ».
Επιπλέον, ο Γιώργος Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών, λέγοντας ότι «θα εξαντλήσουμε τις τετραετία, κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές».
Στην Αίγυπτο
Την πρόθεσή του να μεταβεί την Κυριακή στην Αίγυπτο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε το ξεχωριστό ενδιαφέρον που έχει η Αίγυπτος για την Ελλάδα, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι μια χώρα που βρίσκεται στη γειτονιά μας.
Παράλληλα σημείωσε τον κίνδυνο να υπάρξει έκρηξη προσφυγικού ρεύματος προς την Ελλάδα στην περίπτωση που συνεχιστούν τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει σήμερα τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, τόσο με τον Πρόεδρο Μουμπάρακ όσο και με τον Ελ Μπαραντέι και άλλες προσωπικότητες της χώρας, ενώ παράλληλα ήρθε σε τηλεφωνική επαφή και με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Κλίντον και Λαβρόφ.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε σήμερα για την πρόθεσή του να επισκεφτεί την Κυριακή την Αίγυπτο, τους ομολόγους του και ότι είχε ιδιαίτερη συζήτηση με την εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Αστον, η οποία επίσης θα μεταβεί, μετά τον Γιώργο Παπανδρέου στην Αίγυπτο, κατόπιν απόφασης που έλαβε σήμερα η Σύνοδος Κορυφής.
Ο κ. Παπανδρέου δεν απέκρυψε ότι η κατάσταση στην Αίγυπτο είναι εξαιρετικά ρευστή και η πολιτική λύση είναι προς αναζήτηση και τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να σταματήσουν άμεσα οι πράξεις βίας και να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η μεταβατική περίοδος.
Ερωτηθείς αν στον αραβικό κόσμο μπορεί να υπάρξει τρίτος δρόμος ανάμεσα στη δημοκρατία και τη θεοκρατία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ποτέ του δεν πίστεψε ότι το ζήτημα της Δημοκρατίας σχετίζεται με το ζήτημα της θρησκείας. Τόνισε επίσης ότι η έννοια της Δημοκρατίας είναι πανανθρώπινη και ότι στον Αραβικό κόσμο, κυρίως η νέα γενιά, αναζητήσει σήμερα Δημοκρατικές διεξόδους.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: