Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

»Ευρωπαϊκο μνημονιο για ολους

Βερολίνο και Παρίσι στη Σύνοδο Κορυφής ζήτησαν σκληρά ανταλλάγματα προκειμένου να συναινέσουν στην ενίσχυση του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
«E» 6/2

Το τρίπτυχο σύγκλιση στην ανταγωνιστικότητα με ριζικές ανατροπές σε κοινωνικά κεκτημένα, αυξημένη συνεργασία και στενότερος οικονομικός συντονισμός είναι το πολιτικό πλαίσιο των αποφάσεων που επιθυμεί να επιβάλει ο γαλλογερμανικός άξονας στους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους ακολουθώντας τη ...λογική «καρότο και μαστίγιο» για τη διάσωση προβληματικών χωρών.
Πρόκειται για το αναπόφευκτο σκληρό αντάλλαγμα που έθεσαν - και εν πολλοίς εξασφάλισαν-, στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, Γαλλία και Γερμανία προκειμένου να συναινέσουν στην ποσοτική αλλά και την ποιοτική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι οριστικές αποφάσεις μπορεί μεν να ληφθούν στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου, ωστόσο ο αγώνας δρόμου για την προάσπιση και διατήρηση των εθνικών συμφερόντων σε καίρια ζητήματα, έχει ήδη ξεκινήσει.
«Γέφυρα»Ενδεικτικό του πόσο σημαντικός είναι αυτός ο ενδιάμεσος σταθμός και τελικά η «γέφυρα» για την τελική ετυμηγορία, είναι ότι θα πρόκειται για την τρίτη στην ιστορία Σύνοδο του Eurogroup σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να επικρατεί η άποψη ότι τα όσα αποφασίστηκαν και εφαρμόζονται ήδη στην περίπτωση της Ελλάδας, κρίνονται σε γενικές γραμμές επιτυχημένα για τις χώρες που υποστηρίζουν τη δημοσιονομική ορθοδοξία και θα πρέπει πλέον να εφαρμοστούν με ενισχυμένο τρόπο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ως ένα είδος «πανευρωπαϊκού μνημονίου».
Στα θετικά πάντως των επικείμενων αποφάσεων είναι η δέσμευση των «27», με τη σύμφωνη γνώμη της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί, για αύξηση των πραγματικών πόρων του Μηχανισμού από 250 σε 440 δισ. ευρώ αλλά και η μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο παρέμβασής του με διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του.
Στα αρνητικά των όσων αναμένεται να συμφωνηθούν τον Μάρτιο, είναι η επιβολή, με συνοπτικές διαδικασίες, του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» που προωθούν η Γερμανία και η Γαλλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί με κοινή τους εμφάνιση, πριν διεξαχθεί η σχετική συζήτηση στο γεύμα εργασίας των «27», παρουσίασαν το πνεύμα και το γράμμα των εισηγήσεών τους την Παρασκευή το μεσημέρι ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου.
ΕνόχλησηΟπως αναμενόταν, η δυναμική αυτή παρέμβαση ενόχλησε πολλούς Ευρωπαίους εταίρους, οι ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=53488950

Δεν υπάρχουν σχόλια: