Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

»Γεωστρατηγικοι ελιγμοι

Tου Αλεξη Παπαχελα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Tι μπορούν να σημαίνουν οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και άλλες βορειοαφρικανικές χώρες για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα; Πρόκειται για ένα σημαντικό ερώτημα που οφείλουμε να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε, γιατί κάθε μεγάλη κρίση στη γειτονιά μας εμπεριέχει πιθανά οφέλη, ευκαιρίες για νέες συμμαχίες και βεβαίως ρίσκα.
Να αρχίσουμε από τα απλά. Αίγυπτος και Τυνησία σε... κρίση, μπορεί να σημαίνει ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι τουρίστες θα αναζητήσουν άλλους μεσογειακούς προορισμούς. Μια σοβαρή χώρα θα άρπαζε αμέσως την ευκαιρία, καταργώντας οιονδήποτε περιορισμό για κρουαζιερόπλοια που θέλουν να αλλάξουν δρομολόγια λόγω της κρίσης στο Μαγκρέμπ. Θα μου πείτε ότι θα διαμαρτυρηθεί ο Χ ή ο Ψ. Ε, κάποια στιγμή πρέπει να βάλουμε τα μικροσυμφέροντα του Χ και του Ψ από τη μια και της κοινωνίας από την άλλη και να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Είναι τόσες χιλιάδες οι άνθρωποι στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια, τα μαγαζιά που θα μπορούσαν να φάνε ψωμί από την αυξημένη κρουαζιέρα και θα είναι εγκληματικό να δειλιάσει πάλι η κυβέρνηση λόγω της φασαρίας των ελαχίστων.
Ακόμη περισσότερο θα βοηθούσε την πατρίδα μας μια συμφωνία των διαφόρων συνδικάτων και φορέων σε ένα μνημόνιο προστασίας του ελληνικού τουρισμού. Να συμφωνήσουν δηλαδή ότι λιμάνια και αεροδρόμια δεν κλείνουν το καλοκαίρι, ξενοδοχεία επίσης την περίοδο αιχμής, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι μένουν ανοικτοί ό,τι και να συμβαίνει στη χώρα. Αν καταφέρουμε να ανοίξουμε την τουριστική μας αγορά και να εγγυηθούμε ασφάλεια και προβλέψιμη λειτουργία λιμανιών, αεροδρομίων, μουσείων κ.λπ. σε μια περίοδο που οι γείτονες θα έχουν σοβαρά προβλήματα, έχουμε μεγάλες ελπίδες να κερδίσουμε πολλά. Ηδη, η ελληνική αγορά κέρδισε από τους Ισραηλινούς που «έκοψαν» την Τουρκία από τουριστικό προορισμό.
Απο γεωστρατηγική, τώρα, άποψη οι εξελίξεις μπορεί τελικά να οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια πιο στενή σχέση με το Ισραήλ, και ίσως με τις ΗΠΑ. Ποτέ τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε κοινά συμφέροντα, ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον. Τώρα όμως το...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_06/02/2011_431597


Δεν υπάρχουν σχόλια: