Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

»ΞεφυλλΙζοντας τις αναμνησεις του Παγκαλου

Tου Στεφανου Κασιματη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ανεξαρτήτως της γνώμης που δικαιούται να έχει ο καθένας για τον Θεόδωρο Πάγκαλο, στο παρακάτω απόσπασμα από το πρόσφατο αυτοβιογραφικό έργο του («Με τον Ανδρέα στην Ευρώπη», Εκδόσεις Πατάκη), όλοι μας μπορούμε να αναγνωρίσουμε το πηγαίο αφηγηματικό ταλέντο του! Με νοσταλγία και αισθήματα τρυφερότητας σπάνια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θυμάται τα πρώτα δειλά βήματα της ...σταδιοδρομίας του στο υπουργείο Εμπορίου:
«Το καλοριφέρ, που ήταν σαράντα ετών, έκανε θορύβους, πέταγε ατμούς και κάθε τόσο έσπαγε και πλημμύριζε νερά τους διαδρόμους. Αποφάσισα λοιπόν να αλλάξω αυτό το προϊστορικό τέρας. Για να βγει όμως ο παλιός καυστήρας από το κτίριο, έπρεπε να γκρεμίσουμε έναν εξωτερικό τοίχο. Οπερ και έγινε. Την τρύπα την είχαν κλείσει με ένα κόντρα πλακέ. Μια ημέρα που επιθεωρούσα τα γραφεία όπου γίνονταν οι διαγωνισμοί προμηθειών του Δημοσίου, πέρασα από το σημείο αυτό και είδα ότι το κόντρα πλακέ είχε μια αρκετά μεγάλη τρύπα. Και, ω του θαύματος, εμφανίσθηκε και μια ανθρώπινη κεφαλή. Κάποιος έμπαινε με τα τέσσερα στο υπουργείο. Τον άρπαξα αμέσως από τα μαλλιά και τον ακινητοποίησα σε ένα σημείο όπου, όποια κι αν ήταν η δύναμή του, ήταν αδύνατο να σηκωθεί, να φύγει προς τα έξω ή να μπει προς τα μέσα. Το ερώτησα το όνομα του και μου είπε ότι ήταν κάποιος τμηματάρχης. Εστειλα λοιπόν τους ανθρώπους του γραφείου μου, που με συνόδευαν, και εκάλεσαν όλους τους υπαλλήλους από τα διπλανά γραφεία, προς τους οποίους, κρατώντας πάντα το θύμα μου από τα μαλλιά, γονατιστό στα τέσσερα, εξεφώνησα λογύδριο. Τους είπα πόσο μεγάλος πρέπει να είναι ο εξευτελισμός κάποιου ο οποίος το σκάει από τη δουλειά του με αυτόν τον ποταπό τρόπο και να θαυμάσουν την κατάσταση πλήρους ανυποληψίας στην οποία είχε περιέλθει ο ατυχής τμηματάρχης. Στο τέλος του είπα ότι δεν πρόκειται να τον τιμωρήσω, γιατί αυτό που έπαθε είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να πάθει ένας άνθρωπος που έχει στοιχειώδες φιλότιμο».
Πολυτεχνίτες και ερημοσπίτες
Δεν ξέρω τι λένε έξω, για την απόφαση της Ελλάδας να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα του Διστόμου και των γερμανικών αποζημιώσεων. (Αν, λ.χ., οι Γερμανοί εκδηλώνουν πλέον τον πανικό τους ανεξέλεγκτα ή αν κατορθώνουν ακόμη να κρατούν την ψυχραιμία τους...) Για τους γνωρίζοντες όμως πρόσωπα και πράγματα στην Ελλάδα, το γεγονός ότι, μετά την σχετική ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε ονομαστικώς τους φον Δρούτσα, Χάρη Καστανίδη, Χάρη Παμπούκη και Βαγγέλη Βενιζέλο, εγγυάται την επιτυχία του εγχειρήματος! Σκόπιμο θα ήταν, αν προβλέπεται θέση διευθυντρίας Δημοσίων Σχέσεων της όλης επιχείρησης, να ανατεθεί στη Μαρκησία νταλ Αρα. (Ισως βοηθήσει και ο Γιώργος με καμιά συναυλία...)
Where angels fear to tread
Από την Αθήνα την οποία επισκέπτεται επισήμως, ο ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_13/01/2011_428500

Δεν υπάρχουν σχόλια: