Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

»Ένα συμβολαιο υποκρισιας βουλιαζει τη χωρα

Πέτρος Μάρκαρης http://www.aixmi.gr/index.php/symvolaio-ypokrisias-vouliazei-xwra/


Ειλικρινά αναρωτιέμαι, αν έχουμε βαλθεί όλοι μαζί να βουλιάξουμε αυτό τον τόπο. Υπάρχουν καθεστώτα που βουλιάζουν με επαναστάσεις, χώρες που βουλιάζουν στην αναρχία και το χάος. Εμείς θα βουλιάξουμε δια της υποκρισίας.
Χρόνια τώρα υποκρινόμαστε ότι είχαμε μια εύρωστη οικονομία, ενώ τη χώρα έπνιγαν τα χρέη. Την ίδια στιγμή μια μεγάλη μερίδα των... πολιτών υποκρινόταν ότι ζούσε στην ευημερία, ενώ θεωρούσε τα δάνεια μέρος του εισοδήματός της.
Από τη μέρα που ξέσπασε η κρίση, οι συντεχνίες υποκρίνονται ότι μπορούν με απεργίες και κινητοποιήσεις να διατηρήσουν τα προνόμια τους, ενώ γνωρίζουν ότι αυτό είναι αδύνατο στο σημείο που έχει φτάσει η χώρα.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση υποκρίνεται ότι ψάχνει για ενόχους με εξεταστικές επιτροπές, υποκρίνεται ότι παραπέμπει πολιτικούς, για εγκλήματα που παραγράφηκαν, αλλά δεν αγγίζει τα ταμεία των κομμάτων.
Το τελευταίο δείγμα υποκρισίας είναι ότι θα ασκηθεί δίωξη στη Ζίμενς κατόπιν εορτής, όταν ακόμα και η Νιγηρία έχει στείλει τους ενόχους στη φυλακή.
Η καινούργια πράξη αυτής της υποκριτικής δεξιοτεχνίας παίζεται εδώ και τρεις μέρες στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Οι μετανάστες δε μας φταίνε σε τίποτα. Δεν μπορείς να τα βάλεις με ανθρώπους, που μεταφέρουν την απελπισία τους από τη μια άκρη του πλανήτη στην άλλη. Υποκριτές δεν είναι οι μετανάστες, αλλά εμείς.
Η υποκρισία αυτή δεν ξεκινάει με την κατάληψη της Νομικής, αλλά από τις φοιτητικές παρατάξεις, οι οποίες έχουν καταντήσει τις καταλήψεις κεκτημένο δικαίωμα. Οι πανεπιστημιακές αρχές τις ανέχονται παγίως, υποκρινόμενες ότι τους είναι αδύνατο να τις αντιμετωπίσουν, λόγω πανεπιστημιακού ασύλου, και ρίχνουν, παγίως επίσης, το μπαλάκι στην Πολιτεία.
Είναι, εν τούτοις, γνωστό ότι οι πανεπιστημιακές αρχές δε θέλουν να διαταράξουν τις σχέσεις τους με τις φοιτητικές παρατάξεις, με τις οποίες συντηρούν εδώ και χρόνια ένα καθεστώς συναλλαγής, κυρίως στις εκλογές των πρυτανικών αρχών.
Ο κάθε φοιτητής γνωρίζει τα προνόμια των εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων στα πανεπιστήμια. Η μεγαλύτερη υποκρισία είναι, ωστόσο, το περιβόητο «πανεπιστημιακό άσυλο».
Σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου το πανεπιστημιακό άσυλο αφορά την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Στα δικά μας πανεπιστήμια καλύπτει και κλοπές και αυθαιρεσίες, και επιμέρους εμπορικές και άλλες συναλλαγές. Εδώ και χρόνια η Πολιτεία και τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν το «πανεπιστημιακό άσυλο» σαν μπαλάκι, που το πετάει ο ένας στον άλλο, σαν ατάκες της υποκριτικής τέχνης σε ένα κακό θεατρικό έργο.
Όταν, λοιπόν, αυτό το ταλαίπωρο «πανεπιστημιακό άσυλο» καλύπτει τους πάντες και τα πάντα εντός του πανεπιστημίου, γιατί να μη μετατραπεί το πανεπιστήμιο και σε άσυλο μεταναστών;
Αν αύριο μια από τις λαϊκές της Αθήνας πάει και στήσει τους πάγκους της μέσα στο πανεπιστήμιο και πουλάει, πορτοκάλια, μαρούλια, μαϊντανό και διάφορα άλλα εδώδιμα και αποικιακά, θα καλύπτεται και αυτή από το...διαβαστε εδωhttp://www.aixmi.gr/index.php/symvolaio-ypokrisias-vouliazei-xwra/

Δεν υπάρχουν σχόλια: