Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

»Πολιτικα παρασκηνια

12 Ιαν Ελευθεροτυπία

«Πρωταθλήτρια» στις περικοπές
Ολοι οι υπουργοί έχουν πάρει το μαχαίρι -θέλουν δεν θέλουν- και κόβουν ό,τι και απ' όπου μπορούν.
Ορισμένοι, όμως, παρουσιάζουν εντυπωσιακές επιδόσεις. Η υπουργός Παιδείας, για παράδειγμα, σαρώνει. Είναι έτοιμη να περάσει στο πάνθεον των «πρωταθλητών».
Μειώσεις εκπαιδευτικού προσωπικού, περικοπές μισθών και πάσης φύσεως δαπανών, συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολείων, συγχωνεύσεις φορέων και.. υπηρεσιών, υποχρηματοδοτήσεις ανώτατων Ιδρυμάτων κ.ο.κ. Προχωράει δε τόσο γρήγορα, που πλέον όλα γίνονται και λέγονται χωρίς περιστροφές.
Χαρακτηριστικό δείγμα, η χθεσινή ανακοίνωση του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για την περικοπή προγραμμάτων. Αναφέρει σε λίγες αράδες: «Στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας και σε συνεννόηση με το ΥΠΔΒΜΘ για το ακαδ. έτος 2011-2012 ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΟΥΝ: α) Πρόγραμμα μεταδιδακτορικής έρευνας στην Ελλάδα και β) Πρόγραμμα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα».
Με δύο λόγια μόνο, ενημερώνει, προετοιμάζει για τα χειρότερα που έπονται και... συμφέρει. Ειδικά στην περίπτωση του ΙΚΥ, συμφέρει ακόμη περισσότερο, αφού τα τελευταία χρόνια οι (λίγες έτσι κι αλλιώς) κρατικές υποτροφίες μειώνονται σταθερά και αισθητά.
Εφτασαν να είναι λίγες εκατοντάδες για περίπου 2.500 φοιτητές, που διεκδικούν κάθε χρόνο τα πενιχρά ποσά του ΙΚΥ για δίδακτρα και τροφεία.
Αλλά, όπως λένε, φέτος υπάρχει λόγος. Λιτότητα.
Α. ΑΝΔΡ. 12 Ιαν Ελευθεροτυπία
Στην Κρήτη ελεύθερα
Σε έξαρση βρίσκεται το θέμα των διοδίων.
Οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν: Είναι νόμιμη η προείσπραξη διοδίων; Είναι παράνομο να σηκώσω την μπάρα; Πού καταλήγουν τα λεφτά που εισπράττουν οι ιδιώτες για λογαριασμό -υποτίθεται- του κράτους; Υπάρχει ανταποδοτικότητα;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα πλεονάζουν η Οικονομία και η Νομική, αλλά απουσιάζει παντελώς η Πολιτική. Οπου Πολιτική ας θεωρηθεί η γνώση και η διαχείριση των συσχετισμών δύναμης.
Την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον εαυτό σας να βασανίζεται από παρόμοια διλήμματα, ρωτήστε τον κάτι πιο πολιτικό: Γιατί άραγε στην Κρήτη κανείς μανδαρίνος δεν διανοήθηκε να στήσει διόδια; Μήπως έχει περισσότερες ανηφόρες από κατηφόρες ο δρόμος;
Και μιλάμε για εθνική οδό που στο τμήμα Αγιος Νικόλαος - Ηράκλειο είναι καλύτερη από την Πατρών - Κορίνθου και ισάξια της Κατερίνης - Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Χανιά - Κίσσαμος.
Οσο για τους Κρητικούς, να 'ναι γεροί και μαχητικοί να απολαμβάνουν μια υπηρεσία που το κράτος υποχρεούται να τους παρέχει δωρεάν.
Α.Ψ. 12 Ιαν Ελευθεροτυπία
Μαχαίρια
Διερεύνηση με εξεταστική επιτροπή του σκανδάλου των ...http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.politika_paraskinia


Δεν υπάρχουν σχόλια: