Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

»Αχ φουκαρα Μαο, που σε ειχα στο φοιτητικο μου δωματιο

Σταμάτης Μαλέλης http://www.aixmi.gr/index.php/foukara-mao-foititiko-dwmatio/


Πολλούς ξάφνιασε κι άλλους όχι η μεγάλη μπίζνα των Η.Π.Α. με την Κίνα. Η μεγάλη ανατολική δύναμη πήγε στην Αμερική και σε μια ιστορική συμφωνία έκανε ψώνια 45 δισ. δολαρίων.
Αυτό σε μια περίοδο όπου οι Η.Π.Α. προέρχονται από μια μεγάλη κρίση, αλλά και που συνεχίζουν να βλέπουν το δημόσιο χρέος τους σε δυσθεώρητα ύψη. Η παγκόσμια δύναμη συνεχίζει να έχει προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών της και η ανάπτυξή της κινείται σε... πολύ χαμηλούς ρυθμούς.
Την ίδια ώρα η Κίνα διαθέτει μεγάλο πλεόνασμα, το οποίο λόγω της μικρής κατανάλωσης στο εσωτερικό της προσπαθεί να το επενδύσει στις Η.Π.Α., στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική. Για τις δυο τελευταίες έχει μια λογική. Η Κομμουνιστική Κίνα λειτουργεί με καπιταλιστικά κριτήρια και επεκτείνεται οικονομικά σε άλλες χώρες με μια πολιτική που κάποιοι θα ονόμαζαν ιμπεριαλισμό. Με τις Η.Π.Α. όμως τι συμβαίνει; Ο Ρουμπινί αναρωτιέται γιατί η Κίνα αποφάσισε να επιδοτεί τον μέσο Αμερικανό πολίτη.
Πιο απλά. Γιατί η Κίνα αποφάσισε να δώσει χέρι βοηθείας και, μάλιστα, ιδιαίτερα σημαντικό στις Η.Π.Α. όταν όλα δείχνουν ότι ο αγώνας τους για την επικράτηση τον 21ο αιώνα θα είναι μέχρι τελικής πτώσεως;
Για έναν απλό λόγο, προφητεύει ο μεγάλος οικονομολόγος, αφού το άρθρο του γράφηκε πριν από τη μεγάλη ιστορική συμφωνία. Η Κίνα έχει ήδη αγοράσει το 30% των κρατικών αμερικανικών ομολόγων. Δηλαδή έχει αγοράσει το 30% του χρέους των Η.Π.Α. Άρα, καταλήγει ο οικονομολόγος, τη χρηματοδοτεί για να μπορεί να τον πληρώσει. Όμως με τον ίδιο τρόπο μπορεί να του τραβήξει και τον αναπνευστήρα.
Οι Η.Π.Α. πώς αντιδρούν σε αυτές τις περιπτώσεις; Με τις επιθέσεις «σοκ», όπως επισημαίνει στο βιβλίο της η Ναόμι Κλάιν. Αλλά, τότε, πώς θα αντιδράσει η Κίνα που κρατάει το κουμπί της αποσωλήνωσης; Πρόκειται, λοιπόν, για μια κλασική περίπτωση της «ισορροπίας του τρόμου».
Η Κίνα έχει το πάνω χέρι σε αυτή την αντιπαράθεση: Συνεχίζει να έχει μικρή κατανάλωση στο εσωτερικό της, έχει ένα σκληρό κομμουνιστικό καθεστώς – αχ φουκαρά Μάο, που σε είχα και στο φοιτητικό μου δωμάτιο- και έχει λαμβάνειν από τις Η.Π.Α.
Από την άλλη οι Η.Π.Α. βρίσκονται ακόμη σε...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/foukara-mao-foititiko-dwmatio/

Δεν υπάρχουν σχόλια: