Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

»Τερμα τα αλλοθι για πολιτικους και πολιτες

Στράτος Στυλιανίδης http://www.aixmi.gr/index.php/terma-allothi-politikous-polites/


Όλοι λένε ότι το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά από πολλές πλευρές. Ειδικοί και μη. Ο καθένας μας το αισθάνεται. Στη δουλειά, στην παρέα μας, στην ατμόσφαιρα της καθημερινότητάς μας. Είναι διάχυτη η αίσθηση πως ο «λογαριασμός 2011″ είναι το αναπόφευκτο τέλος μιας διαδρομής που ξεκίνησε με τη μεταπολίτευση. Με μια εναλλαγή εξουσίας, που μονίμως ακροβατούσε στα όρια της ...συνευθύνης.
Η «προσέλευση στο ταμείο» είναι αναπόφευκτη και συχνά ετεροβαρής. Ο λογαριασμός δεν μοιράζεται αναλογικά στους έχοντες και κατέχοντες, στη μεσαία τάξη και τους χαμηλόμισθους. Ωστόσο, ακόμη και σ’ αυτή την πολύ αρνητική συγκυρία, μπορούμε να αντλήσουμε εμπειρία, που δεν θα επιτρέψει την επανάληψη του 2011 στο μέλλον. Γι’ αυτό, έχουμε τρεις δυνατότητες:
* Να αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, ως πρόσωπα και ως πολίτες· εν ολίγοις να τιμάμε την υπογραφή μας και τις δεσμεύσεις μας.
* Να τολμήσουμε τις αλλαγές που τόσα χρόνια δεν κάναμε σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο· από τη γειτονιά μας μέχρι την εφορία.
* Να ελέγχουμε την πολιτική εξουσία με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο… για να μην ξαναπεί κάποιος στα παιδιά μας … «μαζί τα φάγαμε».
Η χώρα έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη -μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Χρειάζεται, όμως, ψυχραιμία. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να χαρίζουμε το άλλοθι της δήθεν απώλειας της εθνικής κυριαρχίας στο πολιτικό σύστημα. Γιατί κάποιος να ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/terma-allothi-politikous-polites/

Δεν υπάρχουν σχόλια: