Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

»Ο προτελευταιος πειρασμος

του Κώστα Γιαννακίδη http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=4820

Αν ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ είχε τη δική του τηλεοπτική εκπομπή, θα έστελνε τον Σκαρμούτσο να τυλίγει σουβλάκια σε καντίνα. Και επειδή ο δημόσιος λόγος είναι και θέαμα, τότε ο Σεβασμιότατος δύναται να δοξαστεί στη βασιλεία των μετρήσεων. Ο Αγιος Πειραιώς μπορεί να κάνει αλήθεια το όνειρο του ποιμενάρχη, τη φαντασίωση του ιεροκήρυκα: τον βλέπεις, πέφτεις στα γόνατα και κάνεις αυθορμήτως τον σταυρό σου. Το πρόβλημα είναι ότι τον βλέπεις στην τηλεόραση. Μαζί με τον Ανθιμο.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο... κ. Σεραφείμ διέσχισε τη λεπτή κόκκινη γραμμή που, με τηλεοπτικούς όρους, σε οδηγεί πιο πέρα και από τη χώρα του Αδωνι, πιο κάτω και από το βασίλειο του Λιακόπουλου. Τα έβαλε με τους σιωνιστές, είπε και την άποψη του για τους μουσουλμάνους. Καμία αντίρρηση. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει ό,τι τον φωτίσει ο Θεός, πόσο μάλλον όταν διατηρεί και broadband σύνδεση μαζί του. Θυμίζω ότι ο κ. Σεραφείμ τα έχει βάλει κατά καιρούς με τους μασόνους, τους ομοφυλόφιλους και τον Elton John προσωπικώς, αποστέλλοντας μάλιστα και σχετική επιστολή στη βασίλισσα της Αγγλίας-είναι εξαιρετικά πιθανό μετά από αυτό η μεγαλειότατη να μακαρίζει την απόφαση του Ερρίκου του όγδοου με τα της αγγλικανικής εκκλησίας.

Ο κ. Σεραφείμ μπορεί, αν το επιθυμεί, να γράψει και στον Ομπάμα εναντίον των gay τηλεπαρουσιαστών. Επίσης ο κ. Ανθιμος έχει το δικαίωμα να αφορίσει όποιον κατέχει διαβατήριο FYROM. Μέχρι εκεί τα πράγματα είναι ως και χαριτωμένα. Εκεί που σοβαρεύουν είναι όταν όλα αυτά προβάλλονται σε εθνικό δίκτυο. Διότι ο λόγος για τον οποίο μας απασχολούν όλα αυτά είναι η εμμονή των δικτύων να προβάλλουν στα δελτία τους απόψεις ιεραρχών. Μα θα μου πείτε, είναι δόκιμο να επιβάλλεται έμμεση λογοκρισία στις τηλεοπτικές εμφανίσεις των ιεραρχών; Ναι. Και θα σας πω γιατί: τα κανάλια δεν προβάλλουν γενικώς το λόγο της Εκκλησίας. Αν ήταν αυτή η πρόθεση τους, τότε μετά τον μετεωρολόγο θα είχαμε και τον θεολόγο που θα ανέλυε την άποψη της Εκκλησίας, το θέλημα του Θεού, τις αμαρτίες που είδαμε κατά τη διάρκεια του δελτίου. Τα κανάλια προβάλλουν μόνο τις απόψεις συγκεκριμένων ιεραρχών που μεταχειρίζονται το ναό σαν στούντιο.

Συνεπώς; Οπου δεν πίπτει αρχισυνταξία, πίπτει η αρχιεπισκοπική ράβδος. Ας τους επαναφέρει στην τάξη, ιδιαίτερα όταν ο δημόσιος λόγος τους αποκτά πολιτική χροιά και εκθέτει τη χώρα. Και μετά οι υπεύθυνοι των καναλιών ας επανεξετάσουν την αισθητική και το περιεχόμενο των δελτίων και των ενημερωτικών εκπομπών τους. Αλλά πως μπορεί ο δημοσιογράφος να αντισταθεί στη θεαματικότητα που φέρνει ο ιεράρχης; Πως; Aς προσευχηθεί ο αμαρτωλός. Και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν, αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού. Αμήν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: